Kulde + Solceller = Sant

Du forbinder kanskje ikke kulde og regn med solenergi. Likevel kan du bli overrasket over hvor positivt lett nedbør og kulde påvirker energiproduksjonen fra et solcelleanlegg.

Solstrålene går igjennom vannet. Dette har ingen betydning for innstrålingsmengden, sier forskningsleder ved SINTEF, Eivind Øvrelid i en artikkel fra Gemini.

(Kilde: Gemini)

Dette gjelder også for tynn klar is og rim som danner seg på panelene. Hvit snø og is slår derimot negativt ut på produksjonen.

Solcelleanlegg med snø og is - 2
Solcellepanelene er glatte og mørke og i perioder med sol vil snøen smelte og skli av panelene naturlig.

Mange forbinder solcelleanlegg med varme land i sør og tenker naturlig nok at varmen har en positiv effekt på strømproduksjonen. Virkeligheten er derimot stikk motsatt. Et silisiumbasert solcellepanel, som våre REC panel, har et effekttap på ca 0,36% for hver grad temperaturen øker. Dette kalles temperaturkoeffisient. Temperaturøkningen gjør at elektronene beveger seg mer noe som fører til energilekkasje. Når temperaturen er lav er spenningen høyere. Kort forklart er spenning den kraften som dytter elektronene. Spenningen øker ved lavere temperaturer. Solcelleanlegget produserer derfor best når det er sol og kaldt vær.

Sol og kaldt vær gir den beste produksjonen. Lett nedbør og rim er ingen hindring, men snø som på bildet over gir en tydelig skyggeeffekt.

Med dette i bakhodet kan du bli fristet til å kravle oppå taket med snøskuffa med en gang sola titter frem. Dette er derimot ikke å anbefale. Strømmen du produserer i de mørkeste månedene er forsvinnende liten i forhold til arbeidet det krever å holde panelene fri for snø. I tillegg er det sterkt frarådet å skrape is og snø av panelene. Dette kan ødelegge solcellene. Solcellepanelene er glatte og mørke og i perioder med sol vil snøen smelte og skli av panelene naturlig. De fleste panel har en aluminiumsramme rundt og snøen kan ofte henge igjen nederst på panelet. En kan da smelte av siste rest snø og is med lunkent vann. Vi tenker likevel at det ikke er verdt bryet. Gunstein Skomedal oppsummerer det fint på bloggen sin:

«Ikke slit deg ut med snømåking. Du bruker mer penger i dusjen etterpå enn det du produserer imellom snøfallene.»

(Kilde: Solcellekysten)