Lær mer om solcelleanlegg

Vi får ofte henvendelser fra nysgjerrige kunder som vil vite mer om mulighetene med solcelleanlegg. I denne teksten får du svar på noen av de vanligste spørsmålene, samt noen råd og tips til deg som vil ta steget videre og bli din egen strømleverandør.

Et solcelleanlegg kan deles inn i tre hovedkategorier; Solcellepanelet, inverteren og monteringsutstyret. Innen hver kategori kan du velge det alternativet som passer din situasjon best.

REC solcellepanelSolcellepanel

Et solcellepanel har vanligvis mellom 250 og 325Wp effekt og varierer i utseende. De vanligste panelene har blå solceller og sølvramme. Alternativer til disse er foreksempel helsvarte panel som mange syns er mer estetiske, eller glass-til-glass panel som er mer robust og varer lenger.
Dimensjonene på et solcellepanel, med noen unntak, er ca 1665 x 991 x 38 mm.
Hvert panel trenger ca 2cm margin til neste panel for å få plass til midt- og endeklemmer. Som tommelfingerregel kan du regne at hvert panel tar ca 1,7m². Da er det enkelt å regne ut ca hvor mange panel en har plass til på taket.
Når solcellepanelene monteres kobles de sammen i strenger på maks 3,6 kWp, noe som tilsvarer ca 12 paneler. Hvis du kjøper et anlegg på 7 kWp legges panelene i 2 strenger og hver streng kobles til strømnettet.

Inverter

Fronius Galvo strenginverter

Inverteren gjør om strømmen som solcellepanelene produserer til den spenningen som kan kobles til strømnettet. For bolighus er som regel dette 230V og for større bygg er det ofte 400V.

Vi leverer to typer invertere til våre anlegg hvor montering og virkemåte er forskjellig.
Strenginverteren (SI) er den vanligste og rimeligste løsningen til solcelleanlegg i alle størrelser. Denne monteres på veggen i, eller utenfor, huset. Vi anbefaler SI for store anlegg hvor MI blir for dyrt og der taket er relativt skyggefritt. I anlegg med SI kobles panelene sammen i strenger på opptil 3,6 kWp før de kobles til inverteren. Skygge som treffer et panel påvirker alle panelene i samme streng.

  • Bilde av APSystems Mikroinverter YC500IMikroinverteren (MI) monteres på taket sammen med panelene. Ett til fire paneler kobles til hver mikroinverter. MI gjør om strømmen fra panelene til 230V med en gang. Høyere spenning betyr at mindre av strømmen går tapt når strømmen ledes til sikringskapet. Hovedfordelen med MI er at den håndterer skygge langt bedre enn SI fordi skygge på et panel kun påvirker effekten fra andre panel tilkoblet den samme MI.
    Vi anbefaler MI til anlegg opp til 10 kWp og det er flere grunner til dette;
  • Regningen til elektriker blir lavere fordi huseier/montør kan gjøre mer av jobben selv.
  • Tap som følge av skygge er langt lavere med MI enn SI. Årsproduksjonen øker.
  • Strømtap reduseres fordi strømmen har høyere spenning når den ledes til sikringskapet.
  • MI gir ikke fra seg lyd som ofte SI gjør.

De fleste inverterene tilbyr en form for systemovervåkning som varierer fra enkle display direkte på inverteren til grundig oversikt på PC og mobil.

Monteringsutstyr

Monteringsutstyret omfatter alt du trenger for å montere solcellepanelene, og inverterene, på taket. I tillegg følger det med ledninger og plugger som brukes for å koble anlegget sammen.

Tradisjonelt har solcelleanlegg blitt montert på toppen av eksisterende taktekke, men i det siste har det kommet flere gode løsninger for å legge solcellepanel som eneste taktekke. Slike anlegg kalles bygningsintegrerte solcelleanlegg, eller in-roof, og har ofte forkortelsen BIPV. Denne løsningen er særlig aktuell for de som likevel skal skifte taket.

solcelleanlegg montert på tak med takstein

 

 

 

 

Eksterne solcelleanlegg, on-roof, festes til taket med stålbraketter. Disse skrus fast i lektene på taket. På tak med takstein føres brakettene enkelt inn under taksteinene. For tak med andre taktekker, for eksempel shingel, brukes det ofte spesialtilpassede braketter som holder taket tett. Normalt regner vi 2 braketter per solcellepanel. Aluminiumsskinner festes på brakettene og det er disse som holder panelene. Skinnene plasseres slik at de treffer solcellepanelet ca 1/3 inn fra hver kortside. Dette er for å sørge for at panelene skal tåle mest mulig snølast. Panelene festes til skinnene med midt- og endeklemmer.

 

 

 

Monteringen av integrerte solcelleanlegg, in-roof, kan ofte ligne på eksterne anlegg, men utnytter et spesialdesignet system som gjør at taket under panelene blir tett. Det finnes flere løsninger på markedet, og vi anbefaler at alle installeres av fagfolk. Dette er fordi taket må bevare pusteevnen. Et tak som er for tett kan være like problematisk som en lekkasje.

Et tak som er for tett kan være like problematisk som en lekkasje.

Husk: Et solcelleanlegg har en forventet levetid på 25+ år. Vi anbefaler derfor alltid at du sjekker taket før du installerer solcelleanlegget, enten det er in- eller on-roof. Det er kjipt å måtte skifte papp og lekter bare noen år etter at anlegget er installert.

Enova-tilskudd

Enova gir deg opptil 28 750,- i støtte for å installere solcelleanlegg. Tilskuddet består av 10 000,- for installasjonen + 1250,- pr kW installert effekt opptil 15 kW. Her kan du lese mer om Enova-tilskudd; https://www.enova.no/privat/alle-energitiltak/solenergi/el-produksjon-/

Plusskunde

Som plusskunde inngår du en avtale med netteier osm lar deg levere overskuddsstrøm tilbake på strømnettet. Du kan da selge overskuddsstrømmen til en strømleverandør og du betaler ikke nettleie for den selvproduserte strømmen du bruker selv. Strømleverandører har ulike tilbud for kjøp av overskuddsstrøm, og flere og flere tilbyr nå å kjøpe strømmen til 1kr pr kWt opptil 5000 kWt i året. Her kan du lese mer om plusskundeordningen; https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten-for-energi-rme-marked-og-monopol/nettjenester/nettleie/tariffer-for-produksjon/plusskunder/

 

Få pristilbud på ditt tak!
Send en epost til post@tradewind.no eller ring 47441951

Du kan også bruke kontaktskjemaet her.

Leave a Comment